Βασιλική Χατζάκη
Ψυχολόγος - Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια
Η Βασιλική Χατζάκη είναι Ψυχολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση της στην Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία και Κοινοτική Πρακτική του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας στην Θεσσαλονίκη. Την δεδομένη στιγμή πραγματοποιεί την δεύτερη εκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία και Παιδαγωγική στο Θεραπευτικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο «Ροδάκινο» και συμμετέχει εβδομαδιαία σε ατομικές και ομαδικές εποπτείες του Ινστιτούτου.
Από τον Οκτώβριο του 2023 εκπονεί το μεταπτυχιακό της πρόγραμμα στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ με τίτλο «Ψυχοθεραπεία: Θεωρητικά Πλαίσια, Κλινικές Εφαρμογές και Συγκριτικές Προσεγγίσεις» σε συνεργασία με το Αιγινήτειο. Παράλληλα, παρακολουθεί το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Θέματα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων» από το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παγκρατίου.
Έχει εργαστεί στον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων ΚΕΑΝ παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης σε παιδιά και εφήβους ατομικά και ομαδικά με σκοπό την ολιστική πλαισίωση τους, την εκπαίδευση σχετικά με την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και την διαχείριση καθημερινών ζητημάτων και κρίσεων. Επιπρόσθετα, το 2023 εργάστηκε εθελοντικά στο τμήμα των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», παρέχοντας ατομικές συνεδρίες στο γραφείο αλλά και στην Διασυνδετική.
Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με άλλα κέντρα ειδικών θεραπειών παρέχοντας υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη συμβουλευτική γονέων.
Έχει κάνει πρακτική άσκηση στην Ψυχιατρική κλινική «Άγιος Χαράλαμπος» στο Ηράκλειο Κρήτης, δουλεύοντας ατομικά και ομαδικά με περιστατικά κατάθλιψης, διπολικής, σχιζότυπης διαταραχής, ΔΑΦ και με περιστατικά στο κομμάτι των εξαρτήσεων. Έχει εργαστεί εθελοντικά σε κοινωνικές δομές – κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Solidarity Now στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στο πρόγραμμα Open Cultural Center στο Πολύκαστρο, συντονίζοντας ομάδες για την ένταξη και προστασία γυναικών προσφυγών από το 2019 έως το 2021.
Από το 2022 συμμετέχει σε ομάδα παρατήρησης ομαδικής σχεσιακής υπαρξιακής ψυχοθεραπείας βασισμένη στο μοντέλο του Irvin Yalom στο θεραπευτικό και εκπαιδευτικό ινστιτούτο ΕΚ.Ι.ΣΥΠ και έχει εκπαιδευτεί στην χορήγηση του ψυχομετρικού εργαλείου WISC V.